Jmenuju se Andrea a patřím mezi čtyři účastníky Expedice Mazagrande. Ostatní mají první kus cesty s Adamem Ondrou za sebou, já o něj bohužel přišla kvůli kurzu surfingu. O to víc se těším na další tři soboty!
Po dlouhém dni na mě čeká doma balíček.
Rozbaluju ho a hltám řádky pozvánky na Expedici Mazagrande. Program soboty se nedozvím ani z dopisu, jedinou nápovědou je vařečka. Mám radost, že se s Terezou Sychrovou, autorkou blogu Foodlover.cz, luxusně najíme. A taky obavy ze svých kulinářských dovedností, které musím předvést. Sraz máme až v 15:30 na hlavním nádraží. Přicházím k ceduli Mazagrande a hned mám před obličejem kameru. Moje první obranná reakce je smích. Ještě dlouho poté si na ní zvykám a při každém záběru na mě mi vykouzlí úsměv na rtech. To už ale projíždíme Prahou a seznamuji se s ostatními výherci. Zajímá mě, jak proběhla minulá akce. Před námi se brzo objevuje kuchařská škola. Vcházíme dovnitř a potkávám další mladé lidi, mezi nimi i Terezu, jejíž vášní je kombinování nejrůznějších chutí.
Jsem napjatá jak kšandy, co budeme vařit.
Tereza nám představuje dnešní menu: jarní závitky s krevetami, chilli con carne a citronové tartaletky. Po očku sleduju reakci veganky Natálie. To si moc nepochutná! Tereza ovšem počítala se všemi scénáři a má nachystané suroviny pro veganské alternativy. Začínáme s hlavním chodem, rozdělujeme se na tým "maso" a "nemaso" a startujeme tak nepsanou soutěž o to, čí gastronomické umění sklidí větší úspěch. Já jsem v "masové" dvojici s Markem, který vypadá víc ztraceně než já. Myslela jsem si, že chilli con carne znám z domova, ale Terezy recept mě vyvedl z omylu. Skořici ani čokoládu jsem nikdy nepoužila. Krájíme cibulku, papriku a mrkev. Ze soustředění nás vytrhne pekelný smrad – zapomněli jsme na olej a ten se spálil. Začínáme znovu a lépe s novým hrncem. Zatímco chilli con carne bublá na plotně, pokračujeme krevetovými závitky. Nikdy předtím jsem čerstvé syrové krevety neměla v ruce, natož je kuchat? Moc se k tomu nemám, připadají mi slizké.
Zato Marek odhalí svůj chirurgický talent.
Nebojí se toho a zbavuje krevety střívek a hlaviček (i když u toho často omylem řízne do mozečku, který pak vyteče). Natálka takové nechutnosti s tofu nezažívá. Připravujeme vaječné omelety, které krájíme na proužky a balíme je s nudlemi a do růžova udělanými krevetami do rýžového papíru. Tereza pro nás připravuje tři druhy omáček a pouštíme se do předkrmu. Před hlavním chodem si ještě umícháme několik alkoholických Mazagrande koktejlů. Začínáme s Mazagrande Spritzem, pokračujeme klasickým portugalským mazagranem. Naše večeře se zvrhne do pěkné párty, jestli máme tohle všechno vypít! K hlavnímu chodu se vracíme v té nejlepší náladě. Po našem masovém chilli con carne se jen zapráší, z čehož mám upřímnou radost. Zas tak špatní kuchaři s Markem nejsme. Pochválit musím i konkurenční variantu s batátami a sójovým tempehem. Jsme překvapení, jak rozdílně obě verze stejného jídla můžou chutnat.
Na poslední chod se těším nejvíc, protože sladké miluji.
Malé formičky vyložíme křehkým těstem, propícháme ho vidličkou a zatížíme čočkou. Během pečení připravujeme krém z citrónové kůry, šťávy a smetany. Vynikající chuť citronových tartaletek doplňuje třetí drink, Mazagrande Irish Coffee. Mňam! Nad prázdnými talíři pokračujeme v debatě a já si uvědomuju, že jsem dnešek přežila bez úhony a můžu se těšit na další utajenou expedici. Tak zas za týden ahoj!